Vark, dar žinomas kaip varak arba waraq, yra plonas, filigrano folijos lapelis, pagamintas iš gryno metalo, dažniausiai sidabro, kartais ir aukso. Šis unikalus ingredientas naudojamas papuošti Pietų Azijos saldumynus ir maistą. Sidabras ir auksas, nors ir be skonio, yra valgomieji. Vark gaminamas kalant sidabrą į lapelius, kurių storis siekia mažiau nei vieną mikrometrą (μm).
Vark gaminamas dedant gryną metalo dulkes tarp pergamento lakštų, paskui juos kalant iki tol, kol metalas susiformuoja į foliją. Šis procesas paprastai trunka apie dvi valandas. Anksčiau metalas buvo kalamas tarp gyvūnų odos sluoksnių, tačiau dėl vegetarų bendruomenių susirūpinimo gamintojai pereina prie modernesnių technologijų.
Sidabras ir auksas, kaip valgomieji folijos, plačiai naudojami Indijoje, Pakistane ir Bangladeše, kaip apdangalai saldumynams, džiovintiems vaisiams ir prieskoniams. Metalo lapelių naudojimas maisto dekoravimui nėra unikalus tik Indijos subkontinentui; kitose pasaulio dalyse, pavyzdžiui, Japonijoje ir Europoje, taip pat naudojami brangieji metalai kaip maisto dekoracijos.
Dėl etinių ir higienos problemų kilo klausimų dėl vark naudojimo. Ne visos folijos yra grynos, o anksčiau gaminimo procesas apėmė gyvūnų žarnų naudojimą, kas sukėlė susirūpinimą vegetarams. 2016 m. Indijos vyriausybė uždraudė gyvūnų odų ir žarnų naudojimą gaminant vark.
Sidabras ir auksas yra patvirtinti maisto priedai Europos Sąjungoje kaip E175 ir E174 atitinkamai. Nors per didelis sidabro kiekis gali sukelti argyria (oda tampa mėlyna), normalus vark vartojimas nėra laikomas pavojingu, nes metalai yra inertinės formos.
Vark istorija yra ilga ir turtinga. Šis ingredientas buvo naudojamas jau tūkstančius metų, jo naudojimas buvo dokumentuotas senovės Indijoje, kur jis buvo naudojamas ne tik maisto dekoravimui, bet ir religiniuose ritualuose. Sidabro ir aukso folijos buvo laikomos prabangos simboliu, o jų naudojimas dažnai buvo susijęs su šventėmis ir ypatingomis progomis.
Šiandien vark plačiai naudojamas konditerijos pramonėje, ypač gaminant saldumynus, tokius kaip barfi, rasgulla ir kiti tradiciniai desertai. Be to, jis dažnai pateikiamas kaip apdangalas ant džiovintų vaisių ir prieskonių.
Tradicinė vark gamyba, vykdoma Indijoje, yra nykstanti profesija. Dauguma gamintojų dabar naudoja modernias technologijas, kad atitiktų vegetarų reikalavimus, ir siekia užtikrinti, kad jų produktai būtų higieniški ir saugūs vartoti.
Vark vaidina svarbų vaidmenį Pietų Azijos kultūroje. Jis ne tik naudojamas maisto dekoravimui, bet ir simbolizuoja šventes, sėkmę ir gerovę. Tradiciniai patiekalai, papuošti vark, dažnai pateikiami vestuvėse, religiniuose renginiuose ir kitose svarbiose progose.
Vark ateitis priklausys nuo gamintojų gebėjimo prisitaikyti prie besikeičiančių vartotojų poreikių ir etinių standartų. Su didėjančia vegetarų bendruomene ir susirūpinimu dėl maisto saugos, tikėtina, kad bus daugiau dėmesio skiriama gryniems ir saugiems produktams.
Daugiau informacijos apie vark ir jo panaudojimą galite rasti šiame straipsnyje: Dyson Dulkių Siurbliai: Naujausios Technologijos ir Pasiūlymai.